Zetorin öljynpainemittarin entisöinti

Kaikki jotka ovat zetoria kunnostaneet tietävät, että yleensä lämpö- ja öljymittari ovat vaihtokunnossa. Uusia mittareita kyllä saa, mutta mustapohjaisena. Alkuperäisissä mittareissa on valkoiset taustalevyt ja mustat merkinnät on painettu mittarin lasipintaan. Useimmista mittareista on juuri merkinnät ajan myötä hävinnyt. Yleensä öljynpainemittari on toiminnaltaan kunnossa, vaikka se olisikin päällepäin huonossa kunnossa. Omassa kunnostusprojektissani jouduin hankkimaan mustapohjaisen lämpömittarin alkuperäisen tilalle, mutta muuten toimivan öljynpainemittarin päätin ehostaa. Tässä vähän vinkkiä miten sen voi tehdä ja mikä on lopputulos.

mittarinosat
Ensin tietysti mittari pitää irrottaa puhdistaa ja purkaa. Itse irrotin vain lasia pitelevän kehyksen(1), lasin(2), ”peittolevyn”(3) ja muovikauluksen(4).

 

 

 

 

 

 

 

mittarimaalissa
Tämän jälkeen puhdistin ja hioin kevyesti mittarin osat ja maalasin ne. Kehyksen maalasin mattamustaksi ja valkoiset osat mattavalkoiseksi. Varsinaista taustalevyä(5) ja osoitinta en irrottanut, vaan maalasin ne surutta spraylla valkoiseksi. Valkoisen kuivuttua maalasin osoittimen pienellä siveltimellä mustaksi.

Muovikehys(4) oli muuttunut kirkkaasta ruosteiseksi ja muutenkin hauraaksi, joten tein vastaavan uuden kirkkaasta noin millin paksuisesta muovista. Tämän kauluksen läpi pitäisi tulla mittarinvalaistus.

Lasissa oli vielä pieniä jäänteitä alkuperäisistä merkinnöistä, joten puhdistin lasin vain huolellisesti.

 

zetor25 oil
Uudet merkinnät mittariin tein lyhyesti näin:

1. Kuvasin yhden mittarin, jossa oli vielä jonkinlaiset merkinnät tallessa.
2. Piirsin kuvankäsittelyohjelmassa kuvan päälle uudet alkuperäisiä vastaavat merk>innät.
3. Tulostin uudet merkinnät kalvolle
4. Leikkasin tulosteen ja laitoin sen mittariin lasin alle

Kuvaa saa käyttää vapaasti, mutta sitä ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. [lataa kuva BMP-muodossa tästä]

 

Paineasteikon laitoin kohdalleen siten, että syötin mittariin paineenalentajasta 3barin paineella ilmaa ja asetin asteikosta 3:sen nousseen osoittimen kohtaan. Tarkistin asteikon asettamalla paineenalentajaan 2baria ja 4baria -hyvin pitää paikkansa.

 

mittari

Valmiiksi entisöity mittari.